Praktisk Information

Investering

Det är fördelaktigt att investera i nyproducerade bostäder. Ofta är prisskillnaden mellan nya och begagnade bostäder inte stor.

Låg boränta

Boräntan är låg och motsvarar den svenska boräntan. Räntan påverkas av den gällande marknadsräntan i EU och av den internationella finansiella marknaden. Varje affär är unik och den påverkas även av hur köparen hanterar förhandlingen med banken. Våra kunder får handledning från oss under bolåneprocessen.

Låga bostadspriser 

Bostadspriserna på den spanska marknaden har minskat till den lägsta nivån hittills (2008-2014). Det uppskattas att priserna på bostäder nära kustorter på spanska sydkusten har sjunkit med 30–40 procent i jämförelse med bostadsmarknadskrisen innan 2008. En prisåterhämtning började under 2014 och fortsatte framåt under 2015 och senaste åren med cirka 3 procent i genomsnittet enligt spanska nyhets källor.

Finansiering

Det är viktigt att ha klart med finansieringen innan du åker på en visningsresa så att du vet att du kan genomföra en affär när du hittat din drömbostad. Generellt gäller att du inte kan låna i Sverige med den spanska fastigheten som säkerhet. Däremot kan du belåna egendom i Sverige för att köpa bostad i Spanien. Du kan även låna pengar till ditt fastighetsköp genom spanska banker.

Låna upp till 70 procent

Det är möjligt för svenska kunder att låna upp till 70 procent av bostadspriset/taxeringsvärdet i spanska banker. På fastighetsbyrån spanska bostäder –Hem i Solen hjälper vi med detta.

Handpenning

För nyproduktion betalas oftast en handpenning på cirka 6 000 euro och 40 procent av inköpspriset plus moms. Resten betalas när projektet är färdigt. För begagnade bostäder krävs ofta en handpenning på cirka 10,000 euro.

Bankgaranti ger säkerhet

Begär bankgaranti om du köper i ett pågående projekt som inte är färdigbyggt så sitter du säkert.

För att köpa hus i Spanien behöver du ha
 • Ett giltigt pass.
 • En kopia av din senaste skattedeklaration.
 • Kopior på de tre senaste lönespecifikationerna.
 • Ett intyg som visar vilka inkomster du har och gärna ett från din arbetsgivare.
 • Kopior av bankuttag de senaste 3 månaderna.
 • Ett intyg från Kreditupplysningen om att du inte har betalningsanmärkningar.
 • Ett NIE-nummer.
NIE-nummer

Det första du måste göra när du ska köpa en fastighet i Spanien är att ansöka om ett NIE-nummer (Número de Identidad de Extranjero), ditt spanska skattenummer. Det krävs för att kunna ansöka om lån och för att kunna skriva under köpeavtalet. Vi hjälper dig med detta. 

Samtliga kostnader när du köper hus eller lägenhet i Spanien
 • Fastighetspriset.
 • Spansk moms (IVA). Aktuell beskattning för nya och begagnade bostäder är 10 procent av inköpspriset.
 • Juridiska utgifter: Stämpelavgift 1,5 procent plus notaries och juristers arvoden, inskrivningsavgift i fastighetsregistret med mera, sammanlagt cirka 3 procent av bostadspriset.
 • Övriga avgifter, till exempel handläggning av vatten- och elavtal cirka 300 euro.
 • En försiktig beräkning är att kostnaderna utöver själva fastighetspriset ligger på cirka 14 procent av köpeskillingen.
Bankgaranti

Begär gärna en bankgaranti av den spanska byggherren för extra trygghet innan du reserverar en bostad och skriver på köpeavtalet om du köper en bostad som inte är färdigbyggd.

Flygresor till Spanien

Flygplatser i Spanien närmast till våra bostadsområden är Alicante eller Murcia, Málaga och Palma de Mallorca flygplats. Flyg från Sverige till den spanska kusten hittar ni hos SAS, Norwegian, Vueling och Ryanair.